joi - 23martie - 2023
spot_img
AcasăȘTIINȚĂO IA a găsit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman

O IA a găsit un strămoș „fantomă” necunoscut în genomul uman

Numai recent, cercetătorii au descoperit dovezi că ea nu era singură. Într-un studiu din 2019 care analizează mizeria încurcată a preistoriei umanității, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a identifica o specie necunoscută de strămoș uman pe care oamenii moderni au întâlnit-o – și cu care au împărtășit- în călătoria lungă din Africa cu milenii în urmă.

Nimeni nu știe cine era ea, doar că era diferită: o adolescentă de acum peste 50.000 de ani, cu o unicitate atât de ciudată, ea părea a fi un strămoș „hibrid” al oamenilor moderni pe care oamenii de știință nu îl văzuseră până acum.

Numai recent, cercetătorii au descoperit dovezi că ea nu era singură. Într-un studiu din 2019 care analizează mizeria încurcată a preistoriei umanității, oamenii de știință au folosit inteligența artificială (AI) pentru a identifica o specie necunoscută de strămoș uman pe care oamenii moderni au întâlnit-o – și cu care au împărtășit- în călătoria lungă din Africa cu milenii în urmă.

„În urmă cu aproximativ 80.000 de ani, așa-numitul Out of Africa a avut loc, când o parte a populației umane, care era deja formată din oameni moderni, a abandonat continentul african și a migrat pe alte continente, dând naștere tuturor populațiilor actuale”, a explicat evoluționistul . biologul Jaume Bertranpetit de la Universitatea Pompeu Fabra din Spania.

Pe măsură ce oamenii moderni au făurit această cale către masa terestră a Eurasiei, ei au făcut și alte lucruri – reproducându-se cu homminide străvechi și dispărute din alte specii.

Până de curând, se credea că acești parteneri sexuali ocazionali includ oameni de Neanderthal și Denisoveni , aceștia din urmă necunoscuti până în 2010.

Dar, în acest studiu, un al treilea fost demult a fost izolat în ADN-ul eurasiatic, datorită algoritmilor de învățare profundă care cerneau o masă complexă de cod genetic uman antic și modern.

Folosind o tehnică statistică numită inferență bayesiană , cercetătorii au găsit dovezi ale a ceea ce ei numesc o „a treia introgresie” – o populație arhaică „fantomă” cu care oamenii moderni s-au încrucișat în timpul exodului african.

„Această populație fie este legată de clada Neanderthal-Denisova, fie s-a îndepărtat devreme de descendența Denisova”, au scris cercetătorii în lucrarea lor , ceea ce înseamnă că este posibil ca această a treia populație din istoria sexuală a umanității să fi fost un amestec ei înșiși de neanderthalieni și denisoveni .

Într-un fel, din punctul de vedere al învățării profunde, este o coroborare ipotetică a unui fel de „fosilă hibridă” a adolescentei identificată în 2018 ; deși mai este încă de făcut, iar proiectele de cercetare în sine nu sunt legate direct.

„Teoria noastră coincide cu specimenul hibrid descoperit recent în Denisova, deși încă nu putem exclude alte posibilități”, a declarat unul dintre echipe, genomistul Mayukh Mondal de la Universitatea din Tartu din Estonia, într-o declarație de presă la momentul descoperirii. .

Acestea fiind spuse, descoperirile care se fac în acest domeniu al științei vin groase și rapid.

Tot în 2018, o altă echipă de cercetători a identificat dovezi ale a ceea ce ei au numit „un al treilea eveniment de încrucișare definitiv” alături de denisoveni și neanderthalieni, iar o pereche de lucrări publicate la începutul anului 2019 au trasat cronologia modului în care aceste specii dispărute s-au intersectat și s-au încrucișat în detaliu mai clar decât niciodata.

Mai sunt încă multe cercetări de făcut aici. Aplicarea acestui tip de analiză AI este o tehnică cu totul nouă în domeniul ascendenței umane, iar dovezile fosile cunoscute cu care avem de-a face sunt uimitor de puține .

Dar, conform cercetării, ceea ce a descoperit echipa explică nu numai un proces de introgresie uitat de mult, ci este o adulțiune care, în felul său, informează o parte din ceea ce suntem astăzi.

„Ne-am gândit să încercăm să găsim aceste locuri de mare divergență în genom, să vedem care sunt Neanderthal și care sunt Denisoveni și apoi să vedem dacă acestea explică întreaga imagine”, a spus Bertranpetit pentru Smithsonian .

„După cum se întâmplă, dacă scazi părțile de Neanderthal și Denisovan, există încă ceva în genom care este foarte divergent”.

Descoperirile au fost publicate în Nature Communications .

O versiune a acestui articol a fost publicată inițial în februarie 2019.

Redactor 3Minute.ro
Redactor 3Minute.rohttps://www.3minute.ro
3Minute.ro este site-ul tău de știri, divertisment, modă muzicală, Flux de Știri și Informații. Vă oferim cele mai recente știri și videoclipuri de ultimă oră direct din site-utile de profil.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Cursuri PMU
Înscrie-te la Curs!

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

Boala cardiovasculara

Ateroscleroza (arterioscleroza)

Boală coronariană

Mâncând o dietă echilibrată