joi - 23martie - 2023
spot_img
AcasăȘTIINȚĂAceste ciuperci misterioase aparțin unei ramuri cu totul noi din Arborele Vieții

Aceste ciuperci misterioase aparțin unei ramuri cu totul noi din Arborele Vieții

Unele dintre cele mai ciudate ciuperci de pe Pământ, inclusiv tipuri de licheni , micorize și simbioți de insecte , nu au părut niciodată să se potrivească în arborele nostru actual al vieții.

Unele dintre cele mai ciudate ciuperci de pe Pământ, inclusiv tipuri de licheni , micorize și simbioți de insecte , nu au părut niciodată să se potrivească în arborele nostru actual al vieții.

Dar o nouă analiză genetică a descoperit că, în ciuda diferențelor extreme dintre aceste ciuperci ciudate, de fapt toți aparțin unei ramuri complet noi, care s-a despărțit de alte ciuperci în urmă cu mai bine de 300 de milioane de ani.

„Îmi place să mă gândesc la acestea ca la ornitorincul și echidna lumii ciupercilor”, spune micologul de la Universitatea din Alberta, Toby Spribille, din cauza trăsăturilor specifice ale ciupercilor.

Unii trăiesc cu alge sau cianobacterii pentru a forma organismul compozit pe care îl cunoaștem cu toții sub numele de lichen . Aceste ciuperci se bazează pe partenerul lor simbiotic pentru a primi carbohidrați din fotosinteză, în timp ce ciupercile, la rândul lor, furnizează algelor sau cianobacteriilor umiditate și nutrienți din mediu.

Lichen de gălbenuș mexican ( Candelina submexicana ). (alexiz/iNaturalist/ CC BY 4.0 )
Lichen de gălbenuș mexican ( Candelina submexicana ). (alexiz/iNaturalist/ CC BY 4.0 )

Alții, ca membrii unei clase de ciuperci ciudate de limbă de pământ ( Geoglossaceae ), trăiesc independent, lingând aerul direct din pământ cu capetele lor fructifere întunecate.

În timp ce specii precum Symbiotaphrina buchneri trăiesc, de asemenea, într-o relație reciproc avantajoasă, în acest caz cu gândacul biscuit ( Stegobium paniceum ) – oferind insectei vitamine B în schimbul unui cămin în gândacul în toate etapele ciclului său de viață.

Și apoi mai sunt endofitele – precum Xylona heveae – care își trăiesc viața în întregime dependentă de plante.

„Ceea ce este cu adevărat fascinant este că, în ciuda faptului că aceste ciuperci arată atât de diferit, au multe în comun la nivelul genomului lor”, explică Spribille. „Nimeni nu a văzut asta venind”.

Biologul David Díaz-Escandón de la Universitatea din Alberta și colegii săi au secvențiat și analizat genomul a 30 de specii diferite de ciuperci din nouă țări diferite de pe glob.

Rezultatele sugerează că 600 de specii de ciuperci, plasate anterior în șapte clase diferite, ar trebui să aparțină împreună aceleiași ramură evolutivă, numită Lichinomycetes. Deoarece clasa Lichinomycetes era cel mai vechi nume din grup, cercetătorii au decis să o folosească ca o nouă categorie.

„Au fost clasificați, dar au fost clasificați în părți atât de diferite ale părții fungice a arborelui vieții, încât oamenii nu au bănuit niciodată că sunt înrudiți unul cu celălalt”, spune Díaz-Escandón.

Acest nivel taxonomic de clasă este echivalent cu diferența dintre noi și broaște și această nouă clasă s-a despărțit de clasa Eurotiomycetes de ciuperci – un grup care include Penicillium rubens , care produce antibiotice – acum 300 de milioane de ani.

Una dintre caracteristicile cheie pe care le au Lichinomycetes este genomul lor foarte mic. Acest lucru poate explica de ce o mare parte dintre ei se bazează pe relații simbiotice cu alte specii pentru a supraviețui, sugerează cercetătorii.

„Genomul lor mic înseamnă că această clasă de ciuperci și-a pierdut o mare parte din capacitatea lor de a integra niște carbohidrați complecși”, spune Spribille. „Când ne întoarcem să ne uităm la fiecare dintre aceste ciuperci, deodată vedem că toate sunt într-un fel de simbioză.”

Această cercetare a fost publicată în Current Biolog y .

Redactor 3Minute.ro
Redactor 3Minute.rohttps://www.3minute.ro
3Minute.ro este site-ul tău de știri, divertisment, modă muzicală, Flux de Știri și Informații. Vă oferim cele mai recente știri și videoclipuri de ultimă oră direct din site-utile de profil.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Cursuri PMU
Înscrie-te la Curs!

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

Boala cardiovasculara

Ateroscleroza (arterioscleroza)

Boală coronariană

Mâncând o dietă echilibrată