luni - 20martie - 2023
spot_img
AcasăARHITECTURĂPanouri OSB în interioare: de la un material umil la o caracteristică...

Panouri OSB în interioare: de la un material umil la o caracteristică de design

Panouri OSB în interioare: de la un material umil la o caracteristică de design

De la pielea exterioară până la sistemul de încadrare structurală, o clădire este făcută din mai multe straturi. La fel ca un corp uman, multe dintre aceste straturi – care tind să fie cele mai importante componente funcționale – rămân nevăzute de public, acoperite cu caracteristici estetice. Printre toate elementele ascunse, toate clădirile includ învelișul, carcasa exterioară pe care echipajele de construcție o plasează pentru a servi mai multor scopuri cheie: protejarea podelei, pereții, acoperișurile și tavanele, întărirea structurii împotriva forțelor interne și externe și acoperirea întregului cadru, oferind clădirea o formă solidă.

Lemnul este cel mai obișnuit material pentru acoperire, panourile OSB (Oriented Strand board) fiind de obicei cea mai bună alegere. De ce? Realizate prin comprimarea și lipirea șuvițelor de lemn orientate în cruce împreună cu adezivi întăriți la căldură, plăcile OSB sunt ușoare, flexibile, puternice, versatile și complet reciclabile. De asemenea, se remarcă prin rezistența la deformare, deformare și deformare, în afară de faptul că oferă o anumită izolație termică și fonică. Cu toate acestea, pe lângă performanța lor bună și proprietățile mecanice, OSB este cunoscut în special pentru că este mai ieftin decât alte alternative, economisind drastic atât costuri, cât și timp. De fapt, acest panou structural poate fi cu 3 până la 5 USD mai puțin costisitor decât placajul , ceea ce explică de ce este adesea considerat înlocuitorul său la preț redus.

Petit Bayle / Meld Architecture. Imagine prin amabilitatea Meld Architecture
 

OSB și-a câștigat o reputație solidă ca un produs accesibil, dar de încredere, care, cel puțin în utilizarea pe scară largă, rămâne ascuns în interiorul clădirilor. Prin urmare, nu este asociat în mod obișnuit cu o valoare estetică decorativă care merită să fie văzută. Găsind frumusețea în simplitatea ei, proiectele recente au încorporat panouri OSB ca caracteristici de design vizibile în interioarele rezidențiale moderne, oferind plăcii inginerești utilizate pe scară largă un nou sens. Servind atât motive funcționale, cât și decorative, aceasta a transformat materialul umil într-un element elegant, capabil să adauge căldură și un caracter unic spațiilor.

All I Own House / PKMN Architectures. Imagine prin amabilitatea PKMN Architectures
All I Own House / PKMN Architectures. Imagine prin amabilitatea PKMN Architectures
 

Lăcuită sau nefinisată – și cu culori care variază de la galben pai până la un maro slab –, OSB oferă posibilități de design nesfârșite care pot fi explorate în diverse scări: de la placarea pereților și tavanelor întregi, până la o simplă atingere prin acoperirea unor suprafețe mici și mobilier. De asemenea, poate fi combinat cu alte lemne și culori neutre pentru a obține un stil nordic confortabil , sau cu oțel și beton pentru un aspect industrial elegant . În cele din urmă, este un material simplu care poate face o schimbare substanțială – și, în același timp, poate oferi rigiditate și rezistență interioarelor.

Casă cu acoperiș cu trei frontoane / Arrokabe Arquitectos. Imagine © Luis Diaz Diaz
Casă cu acoperiș cu trei frontoane / Arrokabe Arquitectos. Imagine © Luis Diaz Diaz

Pentru a explora în continuare această tendință în creștere, mai jos vă prezentăm modalități creative și inspiratoare de a folosi panourile OSB ca o caracteristică frumoasă de design în case.

Cadam: Renovare apartament pentru un muzician / DTR_studio arquitectos

Pentru acest proiect de renovare s-au ales noile finisaje in concordanta cu materialele preexistente; printre acestea, plăci OSB reciclate care completează estetica industrială modernă.

© Cristina Beltrán
© Cristina Beltrán

 

Casa in Sintra / SER-ra

Anterior un spațiu deschis, bucătăria și facilitățile sanitare sunt ascunse în spatele unui perete OSB , acționând atât ca despărțitor, cât și ca element decorativ într-un spațiu altfel alb.

© emontenegro / fotografie de arhitectură
© emontenegro / fotografie de arhitectură

Casa Unimog / Fabian Evers Architecture, Wezel Architektur

La al doilea etaj, tavanul și pereții sunt placați cu plăci OSB care, adăugând tonuri luminoase și calde, creează contrast cu podeaua neagră.

© Sebastian Berger
© Sebastian Berger

Hostel CONII / Estudio ODS

Deși nu este o casă, acest hotel servește drept inspirație pentru spațiile rezidențiale, folosind creativ panouri industriale din lemn în bucătărie și dormitoare sub formă de pardoseală, pereți și mobilier.

© João Morgado
© João Morgado

Casă cu acoperiș cu trei frontoane / Arrokabe Arquitectos

Folosind resurse care sunt obișnuite în clădirile tradiționale, proiectul prezintă un tavan acoperit cu OSB , completând priveliștile către pădurea din apropiere și adăugând tonuri portocalii și galbene interioarelor de culoare neutră.

© Luis Diaz Diaz
© Luis Diaz Diaz
 

Apartament Xadrez / Colectiv UMA

Acest concept de renovare a urmărit să genereze un aspect contemporan folosind materii prime, integrând panouri OSB în pereți și tavane.

Prin amabilitatea lui Rui Cruz, UMA Collective
Prin amabilitatea lui Rui Cruz, UMA Collective

Upcycle House / Lendager Arkitekter

Dorind să funcționeze ca o casă contemporană construită din materiale simple, convenționale, interiorul este acoperit cu panouri OSB combinate cu pereți albi.

© Jesper Ray, Polfoto
© Jesper Ray, Polfoto

Complex de locuințe Alpes São Chico / Porto Quadrado

Locuinta prefabricata este imbracata cu placi de inginerie, care, pe langa acoperirea straturilor de izolatie, creeaza un aspect industrial modern.

© Alessandro Quevedo
© Alessandro Quevedo

 

Casa POP-UP / TallerDE2 Arquitectos

Căutând să folosească un singur material economic și versatil, infrastructura este construită cu panouri OSB , rezultând o estetică și o textură unice.

© Miguel de Gúzman
© Miguel de Gúzman

 

MMR / ARCHI7

Alegerea materialelor s-a făcut ținând cont de durabilitate, calitate și economie. Astfel, pereții interiori sunt acoperiți cu panourile structurale (care servesc și ca sistem de contravântuire).

© Thomas Jantscher
© Thomas Jantscher

Casa Triunghiului / JVA

Inspirat de frumusețea naturii înconjurătoare, exteriorul acestei case este placat cu panouri din lemn, în timp ce majoritatea pereților și tavanelor interiori sunt placate cu plăci OSB .

Prin amabilitatea JVA Architects
Prin amabilitatea JVA Architects

Casa Mac / La Errería

Din dorința de a evita excesul și opulența, arhitecții s-au concentrat pe afișarea materialelor simple în starea lor naturală, inclusiv a panourilor din lemn care acoperă pereții, podelele și tavanele.

© David Frutos
© David Frutos

All I Own House / PKMN Architectures

Experimentând flexibilitatea și configurațiile multiple, această casă are unități din lemn personalizate din OSB care acționează ca containere suspendate, mobile și transformabile.

Prin amabilitatea PKMN Architectures
Prin amabilitatea PKMN Architectures
 

Hangar individual / GENS

Cu un buget limitat, această casă trebuia să fie realizată din materiale rentabile, de aceea a profitat de plăcile OSB ca o caracteristică de design ieftină și elegantă în hol și dormitoare.

© Ludmilla Cerveny
© Ludmilla Cerveny

Casa Husarö / Tham & Videgård Arkitekter

Imitând pădurea din jur, toate construcțiile și finisajele sunt realizate din lemn. La nivelul superior, acest lucru se realizează cu panourile structurale care placat pereții și tavanul.

© Ake E:fiul Lindman
© Ake E:fiul Lindman

Cabana Urbană / Întreprinderea Francesca Perani

Designul interior este compus din două zone monocromatice în contrast deschis: în timp ce gresul de marmură este folosit în zona bucătăriei, OSB cald definește camera de zi ca o suprafață texturată unică.

© Francesca Perani
© Francesca Perani

Roll House / Moon Hon

În această casă, una dintre încăperile polivalente este acoperită cu panouri OSB netratate , dezvăluind o textură repetitivă și poroasă.

© Namgoong Sun
© Namgoong Sun

 

Petit Bayle / Meld Architecture

La interior, pereții și tavanele nivelului superior sunt căptușiți cu OSB , care este vopsit în dormitoare pentru a distinge spațiile mai private, dar lăsat brut pe pereții rămași, oferind interiorului un aspect confortabil și moale.

Prin amabilitatea Meld Architecture
Prin amabilitatea Meld Architecture
 

Nota editorului: Acest articol a fost publicat inițial pe 

Citare : Valeria Montjoy. „Panouri OSB în interior: de la un material umil la o caracteristică de design” 27 dec 2022. ArchDaily . Accesat 27 decembrie 2022 . <https://www.archdaily.com/979946/panouri-osb-în-interioare-de-un-material-umil-la-o caracteristică-de-design> ISSN 0719-8884

Redactor 3Minute.ro
Redactor 3Minute.rohttps://www.3minute.ro
3Minute.ro este site-ul tău de știri, divertisment, modă muzicală, Flux de Știri și Informații. Vă oferim cele mai recente știri și videoclipuri de ultimă oră direct din site-utile de profil.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -Cursuri PMU
Înscrie-te la Curs!

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

Boala cardiovasculara

Ateroscleroza (arterioscleroza)

Boală coronariană

Mâncând o dietă echilibrată