sâmbătă - 10iunie - 2023
spot_img
AcasăARHITECTURĂClădirile de altă dată – de ce erau atât de mari și...

Clădirile de altă dată – de ce erau atât de mari și frumoase și de ce sunt aproape imposibil de reprodus în prezent

Clădirile de altă dată – de ce erau atât de mari și frumoase și de ce sunt aproape imposibil de reprodus în prezent

România are câteva orașe care oferă mai multe „comori” arhitecturale care ies mereu în evidență, clădiri cu valoare istorică și arhitecturală, edificii de care ar trebui să avem grijă, deoarece s-ar putea ca altele asemănătoare să nu mai vedem în viitor, ridicarea unor astfel de „bijuterii” fiind prea puțin probabilă, ținând cont de aspectele economice, dar și tehnice care trebuie luate în seamă.

Wall-Street.ro a stat de vorbă cu Eliza Yokina, arhitect partener în cadrul companiei Cumulus, unul dintre cele mai cunoscute birouri de arhitectură din România, implicat în mai multe proiecte de restaurare a unor clădiri reprezentative de la noi.

Am dorit să aflăm de ce ne apar în minte întrebări cum ar fi: „De ce nu se mai construiesc clădiri ca în trecut?”, „De ce erau așa de mari și de frumoase?” sau „De ce înainte se putea, iar acum nu se mai poate?”.

Din start, răspunsul arhitectei ne-a dat de înțeles că nimic nu este imposibil, dar provocările legate de costurile unor clădiri atât de impunătoare și de dificultățile tehnice face ca dorința și intenția de a mai ridica astfel de edificii să fie una extrem de scăzută, dacă nu chiar inexistentă.

Cu alte cuvinte, sunt elemente care fac demararea unor astfel de proiecte impunătoare improbabilă.

De ce erau clădirile din trecut atât de mari și de impunătoare

Aici, răspunsul era destul de ușor de intuit și destul de simplu, din moment ce clădirile cele mai mari și mai ușor de recunoscut aparțineau unor nobili, ale unor familii foarte bogate sau ale unor instituții importante ale statului.

„Era o chestiune de statut social, care se traducea automat în proprietățile clădite care erau vehicolul ce reprezenta până la urmă potențialul financiar al proprietarului. Cine își permitea, încerca să le facă tot mai înalte, impunătoare, în acord cu timpurile. Era vorba de reprezentativitate și de prestigiu. Și este normal să stai într-un loc mai generos și aerisit, iconic aș putea zice”, ne-a explicat ea.

Cei care comandau construcția unor astfel de clădiri care să le arate statutul și prin care să iasă în evidență puneau preț de o arhitectură valoroasă, iar dacă își permiteau încercau să le facă să fie cât mai impunătoare. Prin urmare, ies ușor în evidență în comparație cu simplitatea stilurilor arhitecturale din zilele noastre.

Citește mai departe pe Wall-Street.ro

Redactor 3Minute.ro
Redactor 3Minute.rohttps://www.3minute.ro
3Minute.ro este site-ul tău de știri, divertisment, modă muzicală, Flux de Știri și Informații. Vă oferim cele mai recente știri și videoclipuri de ultimă oră direct din site-utile de profil.
ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

DIN ACEEAȘI CATEGORIE

Boala cardiovasculara

Boală coronariană